Gözümüzün ön tarafında bir mercek bulunur. Göz merceğinden geçen ışınlar göz içerisinde retina tabakasına odaklanır. Işığa hassas olan özelleşmiş hücreler retinada bulunur. Işık bu hücreler tarafından algılandıktan sonra elektrik sinyallerine dönüştürülerek optik sinir ile beynimizin görme ile ilgili bölümüne iletilir.
Retina dokusunu besleyen kan damarları tıkandığında, retina dokusu yeterince oksijen alamaz. Tıkalı damarlardan sıvı sızması ve kanamalar oluşur.
1. Tıkalı damarlardan sızan sıvılar merkezi görmemizi sağlayan maküla bölgesinde birikerek burasının şişmesine neden olur. Sıvı birikmesi, ya da tıbbi adı ile maküla ödemi, bulanık görmeye sebebiyet verir.
2. Kan damarlarının tıkanıklığı ve oksijen yetersizliği yeni damar oluşumunu tetikler. Oluşan yeni damarlar kanamaya daha yatkındırlar. Bu damarların göz içine kanaması anı görme kaybı oluşturur.
3. Göz tansiyonun artması.
4. Hastalığın son aşamalarında yetersiz tedavi körlüğe neden olur.
1. Görmede ani azalma
2. Görmede gözlükler ile düzeltilemeyen bulanıklık
3. Göz tansiyonunda artma
Retina dokusundaki değişiklikleri görmek için detaylı bir göz muayenesi gereklidir. Bu muayenede tüm doku katmanlarını değerlendirebilmek için göz bebeklerinin büyük olması şarttır. Göz bebeklerini geçici olarak büyüten damlaların damlatılması sonrasında göz muayenesi yapılır.
1. Özel mercekler ile göz doktorunuz göz içindeki dokuları muayene eder.
2. Göz dokularının yapılarını mikron hassasiyetinde gösteren OCT tetkiki yapılır.
3. Gereken durumlarda kolunuzdaki bir damardan flöresan özelliği olan bir boyalı madde verildikten sonra göz anjiografisi FFA çekilir.
Hipertansiyonun kontrol altına alınması şarttır.
Gerekli olgularda göz içerisine enjeksiyon yapılarak bazı ilaçlarla tedavi yapılır. Bu ilaçlar: Avanstin, Eyelea, Lucentis, Ozurdex. Hangi ilacın, ne sıklıkla yapılacağına göz doktorunuz karar verecektir.
Yeni damar oluşumu olan veya maküla ödemi olgularında lazer tedavisi yapılabilir
İleri retinopati olgularında vitrektomi ameliyatı gerekebilir.