Hamilelik süreci 38 ile 42 hafta arasındadır. 32 haftadan önce doğan bebeklere prematüre denir. Gözümüzün içinde ışığı algılayan hücrelerin bulunduğu retina tabakası gelişimine normal doğum haftalarına kadar devam eder. Prematüre bebeklerde doğumda retina tabakası gelişimini tamamlamamıştır. Bu bebeklerde doğum sonrasında retina tabakasında anormal damar oluşumu ve kanamalar olabilir. Kalıcı görme kaybı gelişebilir.
Prematüre Retinopatisi için risk faktörleri şunlardır:
1. 1500 gr'dan daha az doğum ağırlığı
2. 32 haftadan önce doğum
3. Doğum sonrası kuvözde kalma, oksijen verilmesi.
Doğumdan hemen sonra tüm prematüre bebekler daha hastanede yatarken, detaylı bir göz muayenesi olmalıdır. Doğum sonrasında prematüre bulgusu olmasa bile ilerleyen zaman içinde prematüre retinopatisi gelişebilir. Bu nedenle, herşey normal görülse bile, prematüre bebeklerin doğumdan sonraki 4. hafta ve 8. haftada muayene edilmeleri şarttır.
Detaylı bir göz muayenesi ile tıbbi durumu belirlenen bebeklerin tedavileri için hangi tedavilerin yapılacağının kararını göz doktoru aile ile iletişim halinde karar verir. Tedavi alternatifleri şunlardır
1. Lazer tedavisi
2. Dondurma tedavisi
3. Göz içerisine iğne yapılması
Prematüre retinopatili bebeklerde başarılı tedavi sonrasında yakın takip gereklidir. Bu bebeklerde kırma kusurları (yüksek miyopi ve/veya astigmatizma), göz kayması, göz tembelliği, glokom, katarakt gelişebilir. Retina dekolmanı gelişme riski daha fazladır. Belli aralıklarla detaylı göz muayenesi yapılarak erken teşhis ve tedavide bulunulması, bu bebeklerin erişkin yaşamlarında, yeterli bir görmeye sahip olmalarını sağlayacaktır.