Prof. Dr. Hasan Basri Çakmak Prof. Dr. Hasan Basri Çakmak Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

Retina Dekolmanı

Retina dekolmanı nedir?

Retina gözümüzün iç kısmını kaplayan çok ince bir dokudur. Göze gelen ışığı algılayan fotoreseptör hücreler retina tabakasında bulunurlar. Bu hücreler gelen ışık enerjisini beyine giden elektrik sinyallerine çevirirler. Retina tabakası alttaki dokulara sıkı bir şekilde yapışmış olmasına rağmen, duvara yapışmış olan duvar kağıdının ayrılması gibi  alttaki dokulardan ayrılır. Bu durum retina dekolmanı olarak adlandırılır. Olması gereken yerden ayrılan retina dokusunun beslenmesi bozulur ve görme işlevini yerine getiremez.

Retina dekolmanının çeşitleri nelerdir?

1.    Yırtıklı retina dekolmanı: Retina dokusunda yırtıklar gelişir ve bu yırtıklardan sızan sıvı retina altında birikir ve retina dokusu yerinden ayrılır. Retina dokusunun yerine yerleştirilmesi için bu yırtıkların onarılması gereklidir.

2.    Traksiyonel retina dekolmanı: Retina üzerinde gerilim ve çekme kuvvetlerine neden olan diyabetik retinopati gibi durumlarda retina tabakası yerinden ayrılır. Traksiyon yapan kuvvetlerin ortadan kaldırılması ile retina normal şekline kavuşur.

3.    Eksudatif retina dekolmanı: Retida yırtık olmadan, bir çekim olmadan sadece retina altında sıvı birikmesine neden olan durumlarda retina tabakası yerinden ayrılır. Sıvı birikimsen neden olan durumun tedavisi ile retina eski yerine döner.

Retina dekolmanı için risk faktörleri nelerdir?

1.    Yüksek Miyopi

2.    İleri yaş

3.    Aile hikayesi

4.    Geçirilmiş göz ameliyatları

5.    Göze darbe alınması

6.    Retina dejenerasyonları

Retina dekolmanı belirtileri nelerdir?

1.    Gözde flaş patlamasına benzer ışık çakmaları

2.    Görmede bulanıklık

3.    Belli alanlarda görme kaybı, göze perde inmesi hissi.

4.    Göz önünde dolaşan siyah noktalar.

Retina dekolmanı nasıl teşhis edilir?

1.    Rutin göz muayenesi

2.    Göz içi yapıların özel mercekler ile muayenesi

3.    OCT

Retina dekolmanı nasıl tedavi edilir?

1.    Çökertme tedavisi: retinada tespit edilen yırtığın üzerine göz dışından müdahale ile çökertme etkisinde bulunan

2.    Vitrektomi

3.    Göz içine gaz verilmesi

4.    Lazer cerrahisi

Retina dekolmanı ameliyatları başarılı mıdır?

Erken  teşhis konulan ve hastalığın erken aşamalarında başarılı bir operasyon geçiren hastalarda retina dekolmanı öncesindeki görme keskinliğine yakın bir görme keskinliğine ulaşmak mümkündür. Geçikilen olgularda veya yapılan ameliyatlar ile retina tabakasının tam olarak yerine yerleştirilmediği olgularda görme keskinliği çok düşük olabilir. Retina dekolmanı olgularının yüzde doksan beşinde anatomik başarı sağlanmaktadır. Retina dekolmanı ameliyatı sonrasında retina dokusunun yeniden ayrılması olasılığı vardır.

Önerilen Sayfalar

Prof. Dr. Hasan Basri Çakmak Prof. Dr. Hasan Basri Çakmak Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Katarakt, Kornea, Glokom Cerrahisi