Kontakt lensler göz üstüne, kornea tabakasının üzerine konulur. Yapı olarak bir çeşit plastikten imal edilmişlerdir. Belirgin özellikleri yüksek oksijen geçirgenliğine sahip olmalarıdır. Genel olarak sert ve yumuşak olmak üzere iki çeşidi vardır. Hem yumuşak hem de sert lens özelliklerini taşıyan kontakt lensler hibrit lens olarak adlandırılır.
Hangi tip kontakt lensin size uygun olduğu ancak detaylı göz muayenesi ile belirlenebilmektedir. Gözlük numaralarınız ile lens numaralarınızı her zaman aynı olmayabilir. Hangi kontakt lensin, hangi ölçülerde ve kaç dioptrinin uygun olduğu göz muayenesinde kontakt lensleri göze konularak test edilmesi ile belirlenmektedir. Ayrıca kornea çapı ölçümleri, göz yaşı film tabakasının değerlendirilmesi, göz bebeğinin ve iris çapınin ölçülmesi bu muayenede yapılmaktadır.
1. Günlük
2. Haftalık
3. Aylık
4. Uzun dönem
1. Monofokal: Hipermetropi veya Miyopi için
2. Torik: Astigmatizma için
3. Multifokal: Presbiyopili bireylerde yakın ve uzağı tek bir KL ile net görebilmek için
Rahat bir kontakt lens kullanımının zor olduğu durumlar şunlardır.
1. Yüksek astigmatizma
2. Kuru göz
3. Lens materyali ve/veya lens temizleme solusyonlarına karşı allerji
4. Göz kapağı anormallikleri
5. Kornea veya oküler yüzey bozuklukları
6. Daha önceden geçirilmiş göz ameliyatları
7. Kişisel hijyenin yeterli olmaması
Kontakt lensin cinsine ve kullanan kişinin oküler yüzey özelliklerine göre kontakt lens kullanım süresi değişiklik gösterir. Ortalama 10-12 saat kontakt lens kullanımı uygun olacaktır.
Kornea yüzeyini ilgilendiren tıbbi durumlarda kornea iyileşmesini hızlandırmak için tedavi amacıyla terapötik kontakt lensler kullanılır.
Kozmetik amaçlı kullanılan kontakt lenslerin mutlaka göz doktoru muayenesi sonrasında alınması gereklidir. Kozmetik amaçlı olsalar da bu lenslerin de göze uygun olup olmadığının değerlendirilmesi şarttır. Göz doktorunun muayenesi sonrası sizin gözünüze uygun olan renkli kontakt lensleri kullanabilirsiniz.