Merkezi görme günlük hayatta bir şeylere dikkatlice baktığımız vakit, cisimleri detaylı olarak gördüğümüz görme çeşididir. Merkezi görmemizi maküla adı verilen retina tabakasındaki küçük bir alan sağlar. Maküla bölgesinde gelişen ince zar oluşumları görmeyi engelleyip bozabilir.
Maküla zarının tıbbi adlandırılması epitelinin membrandır.
Her olguda tam olarak maküla zarına neyin neden olduğunu söylemek bilmek mümkün olmasa da genelde maküla zarı nedenleri şunlardır:
1. Vitre dekolmanı gelişmesi sonrası
2. Üveit benzeri göz iltihapları
3. Retina dekolmanı ameliyatı sonrası
4. Retinaya lazer yapılması sonrası
1. Düz çizgileri kırık görmek
2. Gözlükler ile düzeltilemeyen bulanık görme
3. Detayları görememe
4. Merkezi görme alanında bulutsu bir görünüm
Göz muayenesi sırasında hekiminiz retina tabakasını özel mercekler ile muayene eder. Bu sırada şüpheli bir durum olduğu düşünülürse göz damlaları kullanılarak göz bebekleri büyütülür ve OCT tetkiki yapılır. OCT cihazı gözün retina tabakasının mikrometre hassasiyetiyle inceleyerek gözün maküla kısmının bir görüntüsünü oluşturur. OCT görüntüleri ile maküla zarının kesin teşhisi konulur.
Maküla zarının tek tedavisi cerrahidir. Başlangıç olgularda OCT tetkiki yapılarak maküla zarının boyutları takip edilebilir ve ilerleme olursa operasyon kararı alınabilir. Vitrektomi adı verilen operasyon ile göz içerisini dolduran vitre isimli sıvı/jöle karışımı doku özel cihazlar ile alındıktan sonra maküla zarı özel pensetler kullanılarak soyulur ve maküla bölgesinden uzaklaştırılır.