Glokom görme siniri hasarına neden olur. Sinir hasarının artması körlüğe neden olabilir. Gözümüzün içindeki dokuları besleyen göz sıvısının gözün ön tarafında birikmesi genelde bu hastalığın nedenidir. Bu fazladan sıvı birikmesi göziçi basıncının artmasına ve optik sınırın zarar görmesine neden olur. Glokom 60 yaş sonrasında görme kaybına neden olan en sık hastalıklardan birisidir. Glokomda erken teşhis ile görme kaybını ve körlüğü engelleyebiliriz.
Gözümüz devamlı göziçi sıvısını üretir. Yeni üretilen sıvı kadarı göz dışına özel kanallardan çıkar ve bu şekilde göziçi basıncı sabit kalır. Göziçi sıvısının dışarı akışında aksama olursa, göziçi sıvısının basıncı artar. Basınç artması göz sinirine zarar verir. Göz siniri bir milyondan fazla küçük sinir liflerinden oluşur. Sinir lifleri zarar gördükçe görme alanında siyah alanlar ortaya çıkar ve görme azalır.
Çoğu zaman göziçi basıncı artışını ve bu artışa bağlı görme alanı eksilmesini hastalar fark edemezler. Detaylı bir göz muayenesi sırasında hastalığın teşhisi yapılır. Bu nedenle belli aralıklarla göz muayenesi olmak, göz tansiyonlarını ölçtürmek gereklidir.
Göz tansiyonunu tarama amaçlı olarak göze hava üfleyerek göz tansiyonun ölçen aletler ile ölçülür. Daha detaylı bir ölçüm için göze temas ederek göz tansiyonun ölçen aletler ile ölçüm yapılabilir.
Göz tansiyonunu ölçümü yanında görme sinirinde bir hasar olup olmadığını ve eğer bir hasar varsa bunun boyutunu anlamak için görme alanı tetkiki yapılmalıdır. Görme alanı tetkikinde hasta yarım küre şeklindeki bir alete başını yerleştirir. Bu yarım kürenin içinde hastanın hangi alanları gördüğünü test etmek için Zaman Zaman yanan ışıklar yanıp söner. Hastadan bu ışıkları hissettiği anda eline verilen bir alete basması istenir. Bu şekilde görme alanının tamamı test edildikten sonra aletten alının bir çıktı hekim tarafından değerlendirilir. Görme alanı tetkiki hastalığın ilerleme durumuna göre belli aralıklarla tekrarlanır. Bu şekilde uygulanan tedavilerin etkinliği değerlendirilir.
✓ 40 yaşın üstünde
✓ Anne baba veya diğer yakın aile fertlerinde glokom olması
✓ Miyop yada hipermetrop olmak
✓ Göze ciddi bir darbe gelmiş olmak
✓ Uzun dönem kortizonlu ilaçlar kullanmak
✓ Kornea tabakasının normalden ince olması
✓ Diyabetus mellitus, migren, yüksek tansiyon rahatsızlığı
Glokomun tedavisi bu hastalık için geliştirilmiş göz damlalarının kullanılmasıdır. Damla tedavisi ile olguların büyük bir çoğunluğunda göz tansiyonu değerlerini kontrol etmek ve hastalığın ilerlemesini durdurmak mümkündür. İlaç tedavisine rağmen hastalığın kontrol altına alınamadığı olgularda çeşitli laser tedavileri ve cerrahi tedaviler yapılmaktadır.