Maküla bölgesi gözümüzün içinde görmemizi sağlayan hücreleri içeren retina tabakasının merkezi görmemizi oluşturan bölümüdür. Bu bölgede oluşan delikler görmeyi önemli derecede düşürür. Merkezi görmenin bozulduğu durumlarda görüş alanının merkezinde siyah bir alan belirir, cisimler çevresel görme ile kısmen algılanırlar.
Gözümüzün içerisini dolduran vitre adını verdiğimiz jöle kıvamında bir sıvı vardır. Vitre ile retina birbirine yapışıktır. Yaş ile birlikte vitre daha sıvı hale gelir ve retina dokusundan ayrılmaya başlar. Eğer vitre maküla bölgesinde retinaya aşırı yapışıksa vitrenin retinadan ayrılması sırasında maküla gerilir ve bir delik oluşur. Makülada sıvı birikmesine ve makülanın genleşmesine neden olan durumlar ya da göze gelen bir darbe sonrasında maküla deliği oluşabilir.
Göz doktoru gözün retina tabakasını muayenesi sırasında maküla deliğini teşhis eder. Maküla deliğinin tam boyutları OCT isimli bir cihaz ile görüntülenir. Maküla deliğinin kesin teşhisi ve takibi OCT cihazı görüntüleri ile yapılır.
Maküla deliği tedavisi için vitrektomi ameliyatı yapılır. Bu ameliyat sırasında göz içerisindeki vitre dokusu tamamen temizlenir. Maküla deliğinin tam olarak kapanması için göz içerisine özel bir gaz verilir. Yaklaşık bir hafta göz doktorunun söylediği şekilde baş pozisyonu ile istirahat edilir. Gözden gazın tam olarak atılması göze verilen gazın özelliğine göre 15 gün ile 2 ay arasında olur.
Olguların yüzde doksanında ilk ameliyat ile maküla delikleri kapanır. Bazen ikinci bir ameliyat gerekebilir. Başarılı operasyon geçiren olgularda tatminkar bir görme keskinliğine ulaşılır.