Gözlerimizin sağlıklı kalabilmeleri için gözyaşı vazgeçilmezdir. Eğer gözlerimiz yeterince gözyaşı üretemezse bu duruma "göz kuruluğu" adı verilir. Bazı durumlarda ise gözyaşının miktarından çok içeriğinde bir yetersizlik olur. Gözyaşı gözü açıp kapama hareketimiz ile göz yüzeyine yayılır. Göz yüzeyinin şeffaf ve pürüzsüz olmasını gözyaşı sağlar. Gözyaşında yağlı, sulu ve mukuslu olmak üzere üç tabaka vardır. Her bir tabakanın eksikliği veya yetersizliği göz kuruluğuna neden olabilir.
Gözde yanma, batma en sık görülen şikayetir. Bunun yanısıra bulanık görme, gözde yabancı cisim hissi, göz kızarıklığı, kontakt lens kullanırken ağrı duyma gibi ek şikayetler olabilir.
Göz kuruluğuna neden olan romatoid artirit, sjögren sendromu gibi iltihabi hastalıkların yanısıra uzun süre ekrana bakarak bilgisayar kullanmak, kontakt lens kullanmak, LASİK ameliyatı geçirmek, kirpik dibi iltihapları ve kullanılan kimi ilaçlar da olası göz kuruluğu nedenlerindendir.
Göz kuruluğunun tedavisinde yapay göz yaşı damlaları kullanılır. Tedaviye jel yapısında ilaçlar da eklenebilir. Ağır olgularda göz yaşını göz yüzeyinde tutabilmek için punktum tıkacı uygulanabilir.