Prof. Dr. Hasan Basri Çakmak Prof. Dr. Hasan Basri Çakmak Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

Görmenin gelişimi

Yenidoğanlar

Yenidoğanlar parlak ışığı hissederler ve cevap verirler. Yenidoğanlarda merkezi görme gelişmemiştir. Çevresel görme ile yakınlarındaki şeyleri bulanık olarak görürler. Doğumda göz bebekleri çok küçüktür, bir kaç hafta içerisinde göz bebekleri biraz daha genişler. Büyük cisimler, parlak renkler dikkatlerini çekmeye başlar. Yakındaki cisimler ile daha ilgilidirler.

2-4 ay arası

Gözlerin bir arada hareket ettirilmesi çocuğun gelişimi ile öğrenilir. O nedenle bu dönemde iki gözün kısa sürelerle farklı yönlere bakması, ya da sağa ve sola kaymaları görülebilir. Bu dönemde kısa süreli göz kaymaları normal karşılanırken, devamlı olan göz kaymaları göz doktoru tarafından kontrol edilmelidir. İki ay sonrasında bebekler cisimleri gözleri ile takip etmeye başlarlar. Üç ay civarında gözler koordinasyon halinde beraber hareket ederler.

5-8 ay

Beş ay sonrasında bebeklerde derinlik hissi gelişmeye başlar ve üç boyutlu görüş oluşur. Yakındaki cisimler yanında uzaktaki cisimler ile de ilgilenmeye başlarlar. Uzak görüşleri gelişir. Anne ve babalarının yüzlerini tanırlar.

9-12 ay

Doğuştan itibaren göz bebeğinin rengi değişim gösterir. 9 ay civarında göz bebeğinin rengi son halini alır. Göz ve el koordinasyonu gelişir. Parmakları ile cisimlere daha hassas şekilde ulaşırlar. Tutma ve kavrama yetenekleri artar.

3-4 yaş

El ve göz koordinasyonu artar, daha ince işler yaparlar. Görsel hafızaları gelişir. Kendilerine gösterilen harfleri seçmeye başlarlar.

4-6 yaş

Harf ve obje tanıması gelişmiştir. Okuma için gereken gözlerin birlikte içe doğru dönme hareketini daha uzun süreli ve kontrollü yapmaya başlarlar. Derinlik hissi gelişmiştir.

Önerilen Sayfalar

Prof. Dr. Hasan Basri Çakmak Prof. Dr. Hasan Basri Çakmak Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Katarakt, Kornea, Glokom Cerrahisi