Çocukluk çağında gözlerden birisinin ya da ikisinin gelişimindeki bir sorun nedeniyle görme keskinliğinin düşük olmasıdır. Tıbbi olarak "amblyopi" olarak adlandırılır. Göz gelişimi açısından hayatın ilk birkaç yılı çok önemlidir. Bu nedenle gözde göz tembelliğine neden olabilecek hastalıkların teşhis edilmesi ve erken tedaviye başlanması gereklidir.
1. Gözlerde şaşılık
2. Yüksek dereceli kırma kusurları
3. İki göz arasında kırıcılık farkının yüksek olması
4. Kornea tabakasının hastalıkları
5. Katarakt
6. Üst göz kapağının düşüklüğü
1. Öncelikli olarak göz tembelliğine neden olan temel hastalığın tedavi edilmesi gerekir. Katarakt, göz kapağı düşüklüğü, şaşılık gibi hastalıkların cerrahi olarak tedavi edilirler. Kırma kusurunun giderilmesi için gözlükler ya da kontakt lensler kullanılır.
2. Kapama tedavisi: Az gören gözün çalıştırılması için göz doktorunun muayene sonrasında belirlediği süreler boyunca iyi gören gözün kapatılarak günlük yazı yapma, resim çizme gibi aktivitelerin yapılması. Eğer iki gözde de göz tembelliği varsa, kapama tedavisi bir gün bir göz diğer gün diğer göz kapatılarak yapılır.
3. Uygun hastalarda gören gözün görmesini bulandırmak için göz bebeğini büyütücü damlalar ile tedavi yapılabilir.
4. Etkinlikleri çok kanıtlanmış olmasa da önerilen diğer tedaviler: CAM tedavisi, ortoptik tedaviler, derinlik hissini artırmaya yönelik "vision therapy", Neurovision tedavileridir.
Kapama tedavisi genelde 11 yaşına kadar tavsiye edilir. Bu yaştan sonra yapılan tedavilerin etkinliği yoktur.
Erişkin yaşta göz tembelliğini tedavi ettiği düşünülen, iddia edilen, öne sürülen birçok tedavi yöntemi olsa da kesin ve bilimsel olarak kanıtlanmış bir tedavi bulunmamaktadır.